Tips inför en badrumsrenovering

Läs våra 6 tips inför en badrumsrenovering som du bör följa för att få en så bra renovering som möjligt utan överraskningar. Vi har tagit upp detaljerna som spelar stor roll. För oss är säkerhet och funktioner viktigast i ett badrum. Sedan paketerar vi dem till en snygg helhet med utvalda badrumsmöbler, golv- och väggplattor. Skapa ett badrum som du kan njuta av i många år framöver.

1. Anlita ett företag som har behörighetsbevis från BKR, Byggkeramikrådet

Det betyder att företaget uppfyller branschreglerna som krävs när man renoverar våtrum och badrum. Se till att få garanti på tätskiktet. Badrumseliten ger 10 års garanti på tätskiktet och är ett behörigt företag, som du kan se på Byggkeramiksrådets webbsida över behöriga företag.

2. Planera vad du vill ha i ditt badrum

Vilka funktioner ska finnas i badrummet? Vad fungerar bra i ditt nuvarande badrum och vad skulle du vilja ändra på? Toalett, tvättställ, kommod, dusch, badkar, tvättmaskin, badrumsskåp, tvättkorg, skötbord med mera. Vilken placering ska badrumsmöblerna ha för att få en så bra planlösning som möjligt. Genom smart planering av funktioner som kräver avlopp och vatten, kan rördragningar göras snyggt och effektivt.

Se till att det finns förvaring för förbrukningsvaror och sådant du inte vill ha framme. Planera in avställningsytor för skönhets- och hårvårdsprodukter som du vill ha lättillgängligt. Se till att det finns plats för upphängning av handdukar nära dusch och badkar samt vid tvättställ.

För dig som gillar långa bad är vårt tips att placera badkaren så att du kan titta ut genom ett fönster med fina vyer. Förutsatt att du inte har insyn från nyfikna grannar. Infällda hyllor eller andra avställningsytor i närheten av badkaret kan användas för att skapa en mysig atmosfär med doft och dämpat ljus.

3. Belysning för praktiska sysslor och mys

Välj belysning och tillgång till eluttag om detta behövs. El och vatten är inte en bra kombination, därför är det mycket viktigt att eluttag planeras in på ett säkert sätt.

Vårt tips är att ha flera olika ljuskällor i badrummet. Belysning vid handfat och spegel för att inte få skuggor när du utför din badrumsrutin. Samt en bra takbelysning. Dimbara spotlight ger ett starkt sken när du städar badrummet och kan dimmas ner om du vill ha ett dovare ljus under kvällen eller vid bad.

4. Välj vilket utseende och stil du vill ha på ditt badrum

Börja med att välj vilken stil du vill ha på badrummet. Vill du ha ett badrum som är modernt, klassiskt, lantligt, lyxigt eller passar in i ett hus från sekelskiftet? Vill du ha inspiration kan du se bilder och information under våra referenser på badrumsrenoveringar.

Välj utseende på toalett, badkar och tvättställ. Den vanligaste färgen på badrumsporslin är vitt, eftersom den är enkel att matcha med olika utseenden på kakel- och klinkerplattor. Även mer naturliga färger finns, som ser ut som betong eller sten. Vill du vara mer vågad finns även svart och andra färger.

Nästa steg är att välja blandare som passar till. Det finns en uppsjö av modeller, färger och utseenden att välja på. Med vår gedigna erfarenhet av att renovera badrum kan vi hjälpa dig välja det som passar just din stil.

5. Välj plattor för golv och väggar

Äntligen dags att välja vilka plattor du vill ha på väggar och golv! Grundarbete och planering tar längre tid än vad man tror. Men genom att göra det ordentligt brukar slutresultatet bli bra.

Förhoppningsvis är din bild av ditt drömbadrum nu klart för dig, vilket gör det mycket enklare att välja plattor ur det oerhört stora sortiment av plattor som finns på marknaden.

Se till att välja plattor på vägg och på golv i god tid innan renoveringen påbörjas, eftersom en del plattor har längre leveranstid. Om badrummet har något ytterhörn behöver du även välja en kakellist. Välj vilken färg du vill ha på fogen mellan plattorna, fogfärgen spelar stor roll i utseendet på väggar och golv.

På golvet är det lite brantare fall runt golvbrunnen, där är det bäst att välja något mindre plattor. Vill du ha större plattor i hela badrummet går det att kuvertskära dessa för att få till fallet. Ett tredje alternativ för att få till fall mot golvbrunn är att välja en väggnära brunn.

6. Begär offert på badrumsrenovering

När du kontaktar företag för att begära offert på renovering av badrum är det bra att veta vad du vill göra med ditt badrum. Att jämföra olika offerter ska inte vara svårt. När du får en specificerad offert ser du exakt vad som ingår och vad priset på badrumsrenoveringen blir. Det ska tydligt framgå vad som ingår och vad som inte ingår i offerten exempelvis kakel, klinker och fog.

Vi på Badrumseliten kommer gärna ut till dig för att se hur rummet är och få höra dina idéer om hur ditt nya badrum ska se ut. Efter det sätter vi ihop en specificerad offert, där du kan se vilka moment som behövs göras och vad kostnaden för dessa blir.

Vill du också renovera ditt badrum?

Kontakt oss om du vill göra en badrumsrenovering i Uppsala. Vi är experter på badrum och gör ca 100 badrumsrenoveringar varje år.

Meny